sporoilna slika skupinska stvaritev otrok 5-6Je projekt Vrtca Vodmat, ki je bil financiran iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstva za šolstvo in šport. Uvrščal se je v področje Kulturne vzgoje in bralne pismenosti za obdobje 2008 do 2011.

Za profesionalno in strokovno delovanje vrtca v projektu Kulturno žlahtnjenje najmlajših je vrtec Vodmat prejel nagrado Republike Slovenije za izjemne dosežke na področju predšolske vzgoje.(http) 

V okviru projekta je vrtec vodili mrežo sedmih vrtcev, sedmih kulturnih institucij in sedmih samostojnih kulturnih delavcev oz. umetnikov, ki so v letih 2008 – 2010 sodelovali z namenom, razvijanja modela sodelovanja med vzgojno-izobraževalnimi institucijami, umetniki in kulturnimi institucijami. Cilja, ki smo jima v projektu sledili sta bila:

  • vključevanje kulturnih institucij in umetnikov v vzgojno-izobraževalni proces in razvijanje modela sodelovanja z njimi ter oblikovanje smernic in predlogov za vključevanje kulturne vzgoje v izvedbeni kurikulum vrtca
  • uvajanje pedagoške inovacije – celovitega induktivnega modela spodbujanja prosocialnega in moralnega razvoja z uporabo vzgoje s pomočjo umetnosti.

Izhajali smo iz teoretičnih izhodišč, ki pravijo, da ukvarjanje z umetnostjo predstavlja eno izmed najučinkovitejših sredstev osebnostnega razvoja posameznika in prispeva k višji kakovostni ravni življenja ter da umetnost pozitivno vpliva na ustvarjalnost in samopodobo otrok ter spodbuja njihove socialne spretnosti.

Vodja projekta je bila Darja Štirn Koren.

Strokovno podporo projektu – izr. prof. dr. Robi Kroflič

kulturno zlahtenje logotipi

MONOGRAFIJA projekta Kulturno žlahtenje najmlajših (pdf – 19.746 KB)

Več o projektu

Gradivo

Nagrada Reublike Slovenije

Galerija slik

 

(Skupno 236 obiskov, današnjih obiskov 1)