Naša odeja (3)Vsebina se je v oddelkih pričela odvijati že v mesecu novembru, ko so otroci, starši in strokovni delavci zbirali odvečni tekstil in ga prinašali v vrtec. Naš namen je bil, da bi se otroci začeli spraševati kako nastanejo odpadki iz tekstila in ali se jih da še kako drugače uporabiti, jih predelati, reciklirati, ali nam lahko še koristijo?

Cilje projekta smo v nadaljevanju povezali z našo vizijo, ki je spodbujanje umetniških praks v vrtcu. Otroke smo spodbudili, da so iz odpadnih materialov naredili povsem nove funkcioalne in estetske predmete, s tem smo želimo doseči tudi cilje opismenjevanja in umetniškega izražanja, domišljije.

V mesecu decembru so otroci iskali njim ljube pravljice in v njih svoje pravljične like, junake. Le te so v različnih medijih poustvarjali in se vanje tudi vživljali tako, da so zanje iskali kreacije in kasneje oblačila iz nabranega in prinešenega materiala. Z nami je sodelovala oblikovalka iz Naravoslovno tehnične fakultete v Ljubljani, Špela Jančar. V nadaljevanju je pri vsebini je z nami sodelovala Katja Sudec, mag. akad. slikarka, ki se je vključila v delo z umetniškimi reakcijami na vsebino in situacije otrok ob preigravanju zgodbe, ki so jo otroci ustvarili. Otroci so skupaj z njo ustvarjali pravljične prostore za pravljične like, in v nadaljevanju na platnu ali v drugem mediju ustvarili refleksije na dogajanja v skupini.

Na zaključnem dogodku, ki je potekal 26. marca 2015, so otroci v pravljično sobo prenesli materiale, ki so jih pri vsebini uporabljali in skupaj s Katjo Sudec in vzgojiteljicami predstavili in razstavili svojo pravljico.

Najmlajši otroci so pravljične like ponovno oživljali na delavnicah skupaj z ilustratorko Mojco Fo, ki je pravljico po pripovedovanju otrok oživila v risbi. Otroci so nato zgodbo tudi dramsko uprizorili.

Skupine iz enote Klinični center, ki so se s svojimi pravljicami predstavljale v pravljični sobi:

  • METULJI (Lili Anderlič, Snežana Padjen in Petra Jagrič), s pravljico Kako je gusar ugrabil princeso
  • SONČKI (Fanči Jagunič in Nataša L. Završnik), s pravljico Zgodbe iz gozda
  • SRNICE (Alenka Cegnar in Marijana Furlan), s pravljico Muca copatarica sreča prijatelje na čarobnem otoku
  • ŽABICE (Tana Radan in Ana Rački), s pravljico Kdo je Vidku napravil srajčico
  • KUŽKI (Uroš Lomšek in Teja Zavec), s pravljico Pod medvedovim dežnikom

Kolofon projekta:
Vodja projekta: Darja Štirn, pedagoginja vrtca
Vodje projekta v oddelkih in izvajalke : Jana Pevec, Ana Grad Rožman, Sanja Nenadič, Maruša Pogačar, Andreja Lorber in Vanja Kep, Ana Rački, Snežana Padjen, Petra Jagrič, Nataša L. Završnik, Marijana Furlan, Tja Zavec, Vesna Pantič, Urška Kavčič, Nataša Ilič, Tina Kušar, Nevenka Jančar, Jana Trobec
Zunanji sodelavci v projektu: mag. Katja Sudec, akad. slikarka; Špela Jančar, univ. dipl oblikovalka; Mojca Fo, ilustratorka; Ekologi brez meja

Galerija slik

(Skupno 137 obiskov, današnjih obiskov 1)