podelitev_nagrade_republike_slovenijeVrtec Vodmat je 3. oktobra 2013 prejel nagrado Republike Slovenije za področje šolstva za izjemne dosežke na področju predšolske vzgoje. Nagrada je bila podeljena na slovesni prireditvi v hotelu Union.

Nagrade sta podelila minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Jernej Pikalo ter predsednica odbora za podeljevanje nagrad, dr. Ljubica Marjanovič Umek.

V imenu vrtca je nagrado sprejela ravnateljica Marta Korošec.

VRTEC VODMAT, ISKRENE ČESTITKE!  http://www.youtube, 4:41 min  

OBRAZLOŽITEV NAGRADE

Vrtec Vodmat Ljubljana
Nagrada za izjemne dosežke na področju predšolske vzgoje
Za profesionalno in strokovno delovanje vrtca v projektu Kulturno žlahtnjenje najmlajših. V tesnem sodelovanju s strokovnjaki so strokovne delavke z razumevanjem teoretičnih konceptov projekta te uvajale v vsakodnevno pedagoško prakso dela z najmlajšimi. S stalnim kritičnim zavedanjem vloge vzgojiteljice, zmožnosti otroka in pomena njegovih odzivov za boljše razumevanje njegovega razvoja so iskale ustrezna izrazna sredstva, s katerimi otrok lahko sporoča, kako doživlja sebe in svoje okolje. V tem procesu je imela posebno vlogo umetnost kot sredstvo za doživljanje, izražanje in opazovanje ter izmenjavo različnih pogledov.

V dve leti trajajočem projektu, katerega namen je bil povezati razvoj otrokove prosocialnosti in moralnosti po načelih celovitega induktivnega vzgojnega pristopa z rabo različnih umetniških praks kot spodbujevalcev moralne občutljivosti, so strokovne delavke ob sistematični spremljavi zunanjih sodelavcev in lastno analizo v povezavi z umetniškimi dejavnostmi in simbolno igro prispevale k empiričnemu delu pomembnih raziskav otrokovega prosocialnega in moralnega razvoja.

Bogate izkušnje in rezultate dela v izbranem projektu je vrtec Vodmat kljub poteku projekta nadaljeval na področju razvoja kakovosti in jih razširjal na različnih strokovnih srečanjih med strokovno javnost predšolskega področja doma in v tujini in s tem v največji možni meri dodatno obogatil že sicer kakovostno zasnovan sistem predšolske vzgoje v Sloveniji.

Fotogalerija slovesne podelitve nagrade

 

Več o projektu “Kulturno žlahtenje najmlajših” si lahko preberete v članku “Kulturno žlahtenje najmlajših”. (kliknite za povezavo)

Nagrajenci za leto 2013 (http/pdf)

(Skupno 146 obiskov, današnjih obiskov 1)