Preskoči na glavno vsebino

Predstavitev

PRIPOVEDOVANJE, Obeležitev 100. obletnice rojstva Ele Peroci

16.06.2022

Naše sodelovanje v tem letu poteka s pisateljico, knjižničarko in pripovedovalko Ido Mlakar Črnič.  Projekt poteka v vseh skupinah drugega starostnega obdobja obeh enot vrtca. Cilj projekta je razvijanje narativnega mišljenja in pa spodbuda govorno jezikovnega razvoja otrok.

Vsebino povezujemo z ostalimi vsebinami, ki potekajo v oddelkih drugega starostnega obdobja in jih nadgrajujemo z vsebinami iz praznovanja po prazničnem letu Slovencev, letnimi časi, urejanjem našega »pravljičnega« vrta po principih etnofloristike in etnobotanike in raziskovanjem voda v Ljubljani. Izhodišča raziskovanj so zgodbe, ki jih je zapisala Ela Peroci, otroci pa si ob tem izmišljajo svoje zgodbe. Tako v oddelkih nastajajo Zgodbe, ki jih pripovedujejo rastline in Zgodbe, ki jih nosi voda.

Prednostno se posvečamo poslušanju pripovedovanih zgodb s strani otrok. Izhajamo iz zavedanja da sposobnost poslušanja v svetu, v katerem prevladujejo vizualna komunikacija in bralna kondicija, ki šele omogoči užitek v bralni izkušnji, nista več nekaj samoumevnega. V oddelkih smo ustvarili intimne kotičke za pripovedovanje zgodb in na tak način vabimo otroke k pripovedovanju in poslušanju.

Projekt se izvaja v sodelovanju Ido Mlakar, ki v vsebino vstopa tudi kot umetnica.  Vsebinsko projekt vodi Darja Štirn.