Preskoči na glavno vsebino

Predstavitev

Igraj se z mano

05.08.2020

Vsebina projekta je nastala v okviru obogatitvenih dejavnosti s sofinanciranjem Mestne občine Ljubljana in v okviru projekta To Gather ter mednarodnega festivala Igraj se z mano v organizaciji Zavoda za usposabljanje Janeza Levca in Društva za kulturo inkluzije.

Strokovno podporo je nudil Center RS za poklicno izobraževanje. Projekt je potekal v šolskem letu 2010/11.

Cilj projekta je bil povezovanje institucij na izvedbeni ravni, spodbujanje prosocialnih oblik druženja, srečanje z Drugim, iskanje načinov sodelovanja in oblikovanje lastne identitete.

V samo raziskovanje vsebine so bili vključeni otroci in mladostniki iz treh institucij – Vrtec Vodmat, SPSŠ Bežigrad in OŠPP ZU Janez Levec.

Tema se je začela izvajati z oblikovanjem socialnih skupin v oddelkih, razredih, ko so otroci in mladostniki razmišljali, kdo so njihovi prijatelji, s kom se radi igrajo, družijo, kaj jih določa … Otroci in mladostniki so se večkrat srečali in skupaj izvajali določene dejavnosti. Ob koncu so preko simbolov, ki so jih izdelali v obliki modnega dodatka ali znaka razmišljali o svoji identiteti in identiteti drugega. Preko predstavitev in izmenjave pa so prihajali do novih uvidov, spoznanj. Pri tem sta otrokom pomagala umetnika, ki sta v mediju vizualne umetnosti in giba otroke povabila k raziskovanju različnosti in za tem v ustvarjanje spoznanj v enem od umetniških medijev – gib, skulptura. Povezale sta vse tri populacije otrok, ob tem smo poudarili pomen srečanja z realnim drugim, pomen inkluzivnega oziroma heterogenega okolja kot najprimernejšega za razvoj identitete, prosocialnosti in moralnosti.

Zaključek projekta se je zgodil na mednarodnem festivalu Igraj se z mano, na Prešernovem trgu v Ljubljani. Vsi sodelujoči so se tam predstavili s plesom klobukov pod mentorstvom Mojce Leben in v javnem prostoru dokončali skupno skulpturo na temo identitete, ki je prikazovala našo raziskujočo skupnost, pod mentorstvom Jureta Markote. Skulpturo smo nato prenesli v galerijo Alkatraz, kjer je bila po svečani otvoritvi na ogled širši javnosti.

Poglejte si več o projektu.

Sodelujoči v projektu: Vrtec Vodmat, SPSŠ Bežigrad in OŠPP ZU Janez Levec, Center RS za poklicno izobraževanje

Umetnika: akademski kipar Jure Markota in specialistka za kreativni gib in neverbalno komunikacijo Mojca Leben

Vodje projekta: dr. Katja Jeznik, dr. Petra Štirn Janota in Darja Štirn