Preskoči na glavno vsebino

Zgodovina vrtca

Skok v preteklost

V šestdesetih letih je bilo v Ljubljani veliko pomanjkanje organiziranega varstva predšolskih otrok, zato so krajani na področju Starega Vodmata uredili varstvo predšolskih otrok kar v bližnjih stanovanjskih blokih. Prva namensko zgrajena stavba za vrtec je svoja vrata odprla leta 1968 in dobila ime Vrtec Vodmat.

Leta 1984 je Vrtec Vodmat postal enota Vrtca Ljubljana Center, kjer so bili združeni vsi vrtci v nekdanji občini Ljubljana Center. V devetdesetih letih se je vrtcu priključil tudi Vrtec Klinični center, zgrajen v letu 1974 za potrebe delavcev Kliničnega centra in je do takrat deloval v okviru bolnišnic. Vrtec Ljubljana Center se je po dvajsetih letih razdružil v štiri samostojne vrtce in enota Vodmat in enota Klinični center sta leta 2004 postali enoti Vrtca Vodmat.

V letu 2018 je Vrtec Vodmat praznoval 50-letnico delovanja, ki jo je obeleževal skozi celo leto. Praznovanje se je začelo s podpisom etičnega kodeksa strokovnih delavcev in se nadaljevalo s slavnostno akademijo. Otroci so na njej predstavili svoje raziskovanje zgradb Ljubljane, ki jih je načrtoval arhitekt Jože Plečnik.

 

Praznovanje 50-letnice Vrtca Vodmat v Centru kulture Španski borci, 15. 3. 2018 z naslovom "Arhitektura pleše – Plečnikova Ljubljana"

Prireditev se je začela z animiranim filmom Opeka na opeko,vrtec, ki je v celoti avtorsko delo otrok, film pa so otroci v živo spremljali z glasbo.

Plečnik je nekoč dejal: “Nikoli nisem znal plesati, pa vendar sem vse življenje plesal.” Otroci so plesali njegove načrte, arhitekturne elemente in življenje v Plečnikovih objektih: Šance, Nuk, Tromostovje, Tržnico. Prireditev je bila čarobna, ustvarjalnost otrok neizmerna, otroške izjave o Plečniku skozi vso prireditev izvirne, domiselne …

  Zloženka "50 let Vrtca Vodmat"