Preskoči na glavno vsebino

Predstavitev

Land art

13.08.2020

Vsebina projekta je nastala v okviru obogatitvenih dejavnosti s sofinanciranjem Mestne občine Ljubljana. Projekt je v vrtcu potekal v šolskem letu 2010/11.

Pri raziskovanju vsebine smo se posvetili odnosu do narave in znotraj tega skupaj z umetnikom razmišljali o povezavi narave in umetnosti. Iskali smo tehnike ustvarjanja, ki bi podkrepile naš odnos z naravo in tako prišli do Land arta, pri katerem sta krajina in umetniško delo neločljivo povezana. Gre za obliko umetnosti, ki je ustvarjena v naravi z uporabo materialov naravnega izvora, kot so tla, kamenje, drevesa, organski materiali. Takšne stvaritve zaradi vremenskih vplivov niso obstojne, zato umetniki svoja dela dokumentirajo v obliki projektov s pomočjo fotografije in videa.

Otroci so naravo opazovali in v njej iskali podrobnosti ter se začeli spraševati, kako in ali je le ta povezana z umetnostjo. Preko osredotočanja na vzorce, barve, konfiguracijo so začeli določene elemente prepoznavati v arhitekturi, slikarstvu, tekstilu ... ter jih nato tudi sami poustvarjali. Ugotavljali so, da je narava navdihovala ljudi za ustvarjanje novih stvaritev.

V tem kontekstu so tudi otroci izbrali misel, idejo, ki so jo sporočili drugim preko Land arta.

S kreacijo Čuvaj narave je vrtec prejel prvo nagrado na nagradnem natečaju Umetnost in narava, ki sta ga razpisala Arboretum Volčji Potok v sodelovanju z revijo Mali Moj planet. Za nagrado smo prejeli drevo ginko, živi fosil, ki ima zdaj posebno mesto na vrtčevskem igrišču in nas vsak dan spominja in opozarja, da moramo naravo čuvati in spoštovati, ker smo tudi sami del nje.

Vodja projekta je bila pedagoginja Darja Štirn.

V projektu smo sodelovali z Botaničnim vrtom Ljubljana in akademskim kiparjem in vizualnim umetnikom Juretom Markoto.

Vzgojiteljice in nosilke projektov v skupinah otrok so bile: Jana Pevec, Suzana Teichmeister, Tatjana Korotaj, Tatjana Krmpot, Ivica Žlogar, Andreja Lorber in Valerija Pečan.

Več o projektu si lahko preberete v članku Tatjane Krmpot, Čuvaj narave, ki je bil objavljen v zborniku 11. strokovnega posveta dobrih praks v vrtcih Supra: Umetnost v vrtcu, 2015, str. 48