Preskoči na glavno vsebino

Predstavitev

Moje mesto

17.08.2020

Vsebina projekta je nastala v okviru obogatitvenih dejavnosti s sofinanciranjem Mestne občine Ljubljana. Projekt je v vrtcu potekal v šolskem letu 2016/17 v okviru aktivnosti, ki jih je mesto Ljubljana prejelo ob nagradi Zelena prestolnica Evrope 2016.

Otroci so skozi raziskovanja vsebin izdelali maketo Ljubljane ter od vrtca do Mestne hiše ustvarili različne poti skupaj z umetniki. Maketo smo lahko konec leta občudovali na razstavi v Mestni hiši in se od tam lahko podali na različne poti do vrtca.

Vrtec je za projekt prejel nagrado Zlata kocka, ki jo podeljuje Zbornica za arhitekturo in prostor in je del mednarodnega natečaja Svetovne zveze arhitektov. 

Vsebino projekta smo razdelili na dva dela. V enoti Klinični center so otroci obiskovali središče mesta ter iskali značilnosti, zaradi katerih je mesto dobilo nagrado Zelena prestolnica Evrope 2016. V skupinah so nastajale makete posameznih delov mesta z vsemi podrobnostmi, ki jih največkrat opazijo le otroci. Ko smo dele maket sestavili, so se spojile ceste, ulice, trgi, parki vse od našega vrtca do Mestne hiše. Nastala je občudovanja vredna ljubljanska veduta z ljubkimi podrobnostmi, ki jih imajo rade otroške oči, odrasli pa jih velikokrat prezremo.

V enoti Vodmat so otroci iskali in raziskovali poti od vrtca do Mestne hiše. Na teh poteh so otroke na skrivnih mestih čakali škratki, vrata, da potrkajo nanje, glas, da ga ujamejo v uho. Na poti je tudi mnogo mostov, s katerih lahko opazujemo, kaj vse nas lepega v mestu obdaja ter mnogo kipov, ki nam sporočajo svoje zgodbe. Kot Janko in Metka so otroci označili te poti in nastale so: pot mostov, pot kipov, zvočna pot, pravljična pot, grafitna pot in pot srečevanja. Starši in obiskovalci so bili povabljeni, da se tudi sami podajo po njih in nas obiščejo v našem vrtcu.

Vodji projekta: Darja Štirn in Franja Mojca Škof

Umetniki: grafitar Miha Artnak, fotograf Tadej Bernik, pripovedovalka Špela Frlic, glasbenica Rada Kikelj Drašler, kiparja Jure Markota in Veljko Zejak

Strokovne delavke iz vrtca: Liljana Anderlić, Alenka Cegnar, Frančiška Jagunić, Marjana Jovanovska, Vanja Kep, Romana Kos, Tatjana Krmpot, Urša Luznar, Katarina Munda Udovič, Pia Pal, Jana Pevec, Tana Radan, Dunja Srdarev, Ivica Žlogar, Tilka Blatnik, Alenka Dembsky, Marijana Furlan, Barbara Hren, Vesna Košir, Katarina Lavrič, Nataša Lovko Završnik, Maja Mlakar, Aleksandra Muc, Snežana Padjen, Vesna Pantič, Teja Rus Zalokar, Teja Zavec, Žaklina Zahirović