Preskoči na glavno vsebino

Predstavitev

Po-poraba

09.08.2020

Vsebina projekta je nastala v okviru obogatitvenih dejavnosti s sofinanciranjem Mestne občine Ljubljana. Projekt je v vrtcu potekal v šolskem letu 2015/16.

S projektom smo se priključili festivalu Bobri in k ustvarjanju zadnjega koraka povabili tudi druge otroke.

V vrtcu smo se v mesecu novembru in decembru ukvarjali s temami, ki so v času, ko otroke obiščejo različni obdarovalci, zelo aktualne. Ob razmišljanju, kaj si otroci želijo od dobrih mož, se jim je utrnila zamisel, da bi obdarovali drug drugega in po principih ponovne uporabe sami izdelali izdelke, s katerimi se lahko igrajo in ob njih preživljajo prosti čas. Vsebino smo povezali s problemi potrošniške družbe, za katero je značilno kopičenje novih stvari, stare pa se nabirajo kot odpadek, in se preko tega ukvarjali tudi z ekološkimi problemi.

Otroci so doma in po igralnicah v vrtcu poiskali igrače, s katerimi se ne igrajo več, so pokvarjene, jim manjkajo koščki … V vrtec so povabili dva umetnika, ki sta z njimi razmišljala, kako te igrače znova oživiti, da bi bile spet uporabne in privlačne.

V vrtcu se je nabralo veliko plišastih igrač, ki jih otroci niso več uporabljali. Umetnika sta jih nagovorila, da so v starih igračah poiskali karakterje in iz njih nato sestavili nove igrače z novimi karakterji. Tako smo dobili »slononoga«, »ježeplavca«, »krilopsa« … Otroci so nove igrače izdelali po navodilih, ki sta jih zanje zastavila umetnika.

Umetnika sta nato z otroki izdelala izmenjevalnico. Na muzejski ploščadi Metelkova so skupaj ustvarili instalacijo, ki je služila kot izmenjevalnica igrač s karakterji.

K izmenjevanju igrač s karakterji so bili vabljeni tudi otroci iz drugih vrtcev, starši in stari starši oziroma vsi, ki so v tem videli priložnost za ustvarjanje. Priložena so bila tudi navodila za izdelavo igrače. Skupaj smo tako ustvarili mrežo izmenjave. Ideja je bila postati kreativen in uporabiti princip ponovne uporabe.

Vodja projekta: pedagoginja in vodja umetniških projektov v vrtcu Darja Štirn

Umetnika: akademski kipar Jure Markota in oblikovalec, vizualni umetnik in grafitar Miha Artnak

Strokovne delavke iz vrtca: Katarina Munda Udovič, Alenka Cegnar, Fanči Jagunič, Liljana Anderlič, Jana Trobec, Tana Radan, Pia Pal, Vesna Pantič, Marijana Furlan, Nataša Lovko Završnik, Tea Zavec, Ana Rački, Tea Rus Zalokar