Preskoči na glavno vsebino

Predstavitev

Tekstil - pravljični prostori

10.08.2020

Vsebina projekta je nastala v okviru obogatitvenih dejavnosti s sofinanciranjem Mestne občine Ljubljana. Projekt je v vrtcu potekal v šolskem letu 2014/15.

Cilj projekta je bil ukvarjanje z naracijo, ustvarjanje svoje zgodbe v prostoru novih odpadnih medijev.

Otroci, starši in strokovni delavci so zbirali odvečni tekstil in ga prinašali v vrtec. Otroke smo spodbudili, da bi iz odpadnih materialov naredili povsem nove uporabne estetske predmete. S tem smo želeli doseči tudi cilje opismenjevanja in umetniškega izražanja, domišljije ter spodbuditi spraševanja, kako nastanejo odpadki iz tekstila in ali se jih da še kako drugače uporabiti, jih predelati, reciklirati, ali nam lahko še koristijo?

Zbiranje tekstila je sovpadalo z mesecem decembrom, ko so otroci iskali njim ljube pravljice in v njih svoje pravljične like, junake. Le te so v različnih medijih poustvarjali in se vanje tudi vživljali na način, da so zanje iskali kreacije in kasneje oblačila iz nabranega in prinešenega materiala. Akademska slikarka Katja Sudec se je vključila v delo z umetniškimi reakcijami na vsebino in situacije otrok ob preigravanju zgodb, ki so si jih otroci izmislili. Otroci so skupaj z njo ustvarjali pravljične prostore za pravljične like in v nadaljevanju na platnu ali v drugem mediju ustvarili refleksije na dogajanja v skupini.

Ob koncu so vse materiale prenesli v pravljično sobo in tam predstavili in razstavili svoje pravljice: KAKO JE GUSAR UGRABIL PRINCESO, ZGODBE IZ GOZDA, MUCA COPATARICA SREČA PRIJATELJE NA ČAROBNEM OTOKU, KDO JE VIDKU NAPRAVIL SRAJČICO, POD MEDVEDOVIM DEŽNIKOM.

 

Vodja projekta je bila pedagoginja Darja Štirn.

 

Umetnici: akademska slikarka in soustanoviteljica iniciative Sodelujem Katja Sudec in oblikovalka iz Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani Špela Jančar.

Strokovni delavci iz vrtca: Lili Anderlič, Snežana Padjen in Petra Jagrič, Fanči Jagunič in Nataša Lovko Završnik, Alenka Cegnar in Marijana Furlan, Tana Radan in Ana Rački, Uroš Lomšek in Teja Zavec.