Preskoči na glavno vsebino

Predstavitev

Voda, zemlja, ogenj, zrak

08.08.2020

Vsebina projekta je nastala v okviru obogatitvenih dejavnosti s sofinanciranjem Mestne občine Ljubljana. Projekt je v vrtcu potekal v šolskem letu 2012/13.

Cilj projekta je bil spoznavanje zakonitosti življenja v povezavi s praznovanji po Prazničnem letu Slovencev (Niko Kuret, 1989), razvijanje kritičnosti, ustvarjalnosti in kreativnosti.

Otroke smo povabili k razmišljanju o štirih naravnih elementih, ki sestavljajo naše okolje, naš planet in iz katerih vsa živa bitja črpamo življenjsko energijo.

Otroci so preko giba in plesa vstopali v raziskovanje teh vsebin in iskanje lastnosti štirih elementov. Tako ogenj lahko pomeni moč, skrivnost ali pa je kot navdih za grajenje skupnosti ob ognju. Zemlja lahko pomeni rast, toploto ali pa hrano …

Z otroki smo iskali obredja, ki so povezana s praznovanji naravnih ciklov po Prazničnem letu Slovencev in se dotikajo uporabe teh štirih elementov. Oblikovali smo svoje predloge za praznovanje zimskega solticija, 21. 12., ki smo ga skupaj s starši praznovali ob zaključku koledarskega leta na vrtčevskem igrišču.

Vodja projekta je bila Darja Štirn.

Pri vsebini so sodelovali vsi strokovni delavci enote Klinični center.

Umetniki: akademski kipar Jure Markota, specialistka za kreativni gib in neverbalno komunikacijo Mojca Leben, operna pevka, prevajalka in pesnica Tamara Kranjec in lončar Iztok Mlakar.