Preskoči na glavno vsebino

Predstavitev

Zvok

01.08.2020

Vsebina projekta je nastala v okviru obogatitvenih dejavnosti s sofinanciranjem Mestne občine Ljubljana. Projekt je v vrtcu potekal v šolskem letu 2013/14.

V projektu Zvok, ki smo ga v jesensko-zimskem času izvajali v vrtcu skupaj s tremi vrhunskimi glasbeniki, smo želeli pri otrocih spodbuditi pravi občutek za glasbo ter jim pripraviti teren, na katerem so si lahko izoblikovali lasten glasbeni okus. Z izborom vrhunskih sodobnih glasbenih del smo otrokom omogočili doživetje raznovrstne kakovostne glasbe. Glasba kot stalna zvočna kulisa ali kot skupek nepomembnih zvokov lahko namreč privede do napačnega zaznavanja. Predvsem v obdobju, ko otrok še neizbirčno in povsem odprto sprejema zvoke in glasbo iz okolice. Ko otrok ob/o glasbi razmišlja in oblikuje vrednote, gradi tudi lastno osebnost.

Otroci so poslušali glasbo in jo preigravali. Manipulirali so s priložnostnimi inštrumenti (poiskali so jih v prostoru) ali posebej narejenimi inštrumenti (izdelali so jih na eni od delavnic z umetniki) in seveda z glasom. Tako so ustvarjali svoje glasbene zgodbe … 

Zaključek vsebine se je dogajal v koncertnem klubu v Metelkova mestu, kjer so otroci skupaj z glasbeniki izvedli koncerte, s katerimi smo želeli pokazati, da za ustvarjanje glasbe niso nujne note in klasična glasbila. Avtorji in izvajalci so uporabljali običajna glasbila, elektroniko in vse vrste priložnostnih glasbil: lonce, rokavice, slamice, cevi ... Pri tem je pomembno omeniti, da so inštrumente uporabljali kar se da inovativno. Koncert je tako omogočal poslušanje in doživljanje glasbe ter spoznavanje osnovnih principov ustvarjanja glasbe in zvoka.

Vodja projekta: pedagoginja Darja Štirn

Umetniki in kulturna ustanova: KUD Mreža, glasbeniki Samo Kutin, Andrej Fon in Tomaž Grom

Strokovni delavci iz vrtca: Vanja Kep, Maruša Pogačar, Suzana Teichmeister, Manuela Bošnjak, Andreja Lorber, Jana Pevec, Melita Rožič, Tatjana Korotaj, Anica Gruden, Ivica Žlogar, Jožica Požun, Valerija Pečan, Romana Kos, Tatjana Krmpot, Zdenka Tanasič, Dunja Srdarev, Lili Anderlič, Sanja Nenadič, Uroš Lomšek, Fanči Jagunič, Gabi Plimon, Katarina Munda Udovič, Irena Kraljič, Alenka Cegnar, Ivana Razmoska, Darja Jeras, Tana Radan, Urša Luznar, Manica Stvarnik, Romana Kolbezen, Žaklina Zahirović, Vesna Košir, Petra Faris, Maja Flis, Sanja Krstič, Tina Režek, Živa Kastelic, Tilka Blatnik, Alenka Demsky, Martina Tomič, Ana Rački, Snežana Padjen, Petra Jagrič, Mojca Kastelic, Teja Zavec, Nataša Lovko Završnik, Ula Mlakar, Vesna Pantič, Teja Rus, Urška Kavčič, Nevenka Jančar, Marijana Furlan, Tina Kušar

Umetniki in kulturna ustanova: KUD Mreža, glasbeniki Samo Kutin, Andrej Fon in Tomaž Grom