Preskoči na glavno vsebino

Enota Klinični center

Pustovanje s kurenti

23.02.2023

V severovzhodnem delu Slovenije se je ohranil eden izmed skrivnostnih in najlepših običajev - KURENTOVANJE. To je največji slovenski in srednjeevropski pustni festival, ki ga zaznamuje osrednji pustni lik, imenovan kurent oz. korant. 

Kurent je na slovenskih tleh najbolj množičen etnografski pustni lik. Kurent je skupinska maska, zato se običajno posamezniki združijo v etnografske skupine; veliko njih ima ustanovljena tudi društva. V skupini kurentov je še pustni lik hudič, ki predstavlja potencialno zlo, katerega kurenti preganjajo. V vrtcu smo imeli možnost videti poleg kurentov še prej omenjenega hudiča, saj nas je obiskal tudi on.

Otroci so lahko pobliže spoznali kurentovo opravo - kurentijo, ki je sestavljena iz ovčjega kožuha, kurentove kape, petih zvoncev in ježevke. Tradicija veleva, da ženske kurentom v znak naklonjenosti podarijo robčke, kar so naredili tudi naši otroci, za kar so nam bili kurenti zelo hvaležni.

Tako so kurenti z bučnim zvonjenjem in zamahi z ježevko odgnali vse, kar je slabo, ter prinesli srečo in zadovoljstvo med vse nas.